Bijzondere historie

Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Broederkapel

Met het openen van de Broederkapel als eetgelegenheid, is er een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de kapel aangebroken. Wij zijn er trots op te mogen werken in een pand met zo’n rijke historie, die de Broederkapel tot een prachtige, sfeervolle locatie maakt.

De Broederkapel is in 1923 gebouwd naar een ontwerp van architect J.P. Kooken, en beschikt over een halfronde absis (nisvormige ruimte aan de kapel) en een ingebouwde klokkentoren, die u vindt aan de Zuidoostkant van de kapel. De kapel is gebouwd als onderdeel van het kloostercomplex van de broeders van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis en heeft prachtige glas-in-lood-ramen. Nadat de broeders de kapel en het bijbehorende complex verlaten hadden, zijn in 1998 grote delen van het kloostercomplex gesloopt. Om de Broederkapel te behoeden voor verval heeft Stichting Monumenten Fonds Brabant de kapel in 2006 voor een symbolisch bedrag gekocht van de gemeente Veghel. Het Fonds heeft het interieur van de kapel volledig opgeknapt en daarnaast de nodige voorzieningen aangelegd. Daarmee is de kapel behouden gebleven voor nu en de toekomst.

Met zijn rijke geschiedenis vormt de Broederkapel een belangrijk, cultuurhistorisch element in de dorpsgeschiedenis van Veghel, en een herinnering aan het Rooms-Katholieke leven in het bijzonder. Net als in de tijd dat hier nog broeders leefden, staat de kapel ook nu nog voor ‘samen beleven’. Samen proeven en genieten van onze gerechten, samen een fijne tijd beleven, dat is waar wij voor staan.

Wilt u meer weten over de Broederkapel toen of nu? Neem contact met ons op.